måndag 17 december 2012

Tabata


Idag ska jag testa på något som jag hört talas om ett par gånger, men aldrig provat på.
Det är Tabata intervaller på löpband. Jag har provat denna typ av intervaller fast med benböj, upphopp etc. Och dom är grymt effektiva.

För er som inte vet vad det är så är Tabata funktionsträningen som har fått sitt namn efter Izumi Tabata, en japansk vetenskapsman, som genom studier kom fram till att 25 minuter högintensiv träning gav ett bättre resultat än 60 minuters träning på medelnivå.

Det går ut på att man kör åtta set på 20 sekunder när man tar i ALLT vad man kan  och 10 sekunder när man vilar. Detta kör man i åtta set som tillsammans varar fyra minuter.
Och detta kör man i så många set som man står ut. För den som är otränad kan det räcka med ett set och den som är på elitnivå så kanske det krävs fem, sex eller sju set för att ta ut sig maximalt.

Det som sker är att när du kör högintensivt i 20 sekunder är att musklerna syresätts, när du stannar upp och flåsar eller andas kraftigt så får kroppen en chans att återhämta sig och då kan du göra nästa set med samma intensitet. Genom dessa strikta intervaller tvingar du kroppen att hela tiden förbereda sig, kroppen lär sig att du när som helst kan sätta i gång igen och att ta upp syre ännu snabbare för att klara av det. Och när kroppen tar upp syret snabbare så utvecklar du din kondition och styrka.

Det ska bli riktigt spännande att testa detta på bandet. Undrar hur många intervaller man orkar?






Inga kommentarer: