måndag 31 december 2012

Återhämtningmål efter träning is the shit!

Något som är väldigt viktigt när man tränar är att äta efteråt. Varför?

Jo, för varje minut som du väntar med din måltid efter träningen, förlängs din återhämtingstid med upp till en timme! Om du väntar mer än två timmar tar det tre till fyra dygn innan du har återhämtat dig fullt ut!
Det är viktigt att förse kroppen med nya näringsämnen så snart som möjligt efter det avslutade passet. Bäst är det innan den första halvtimmen, då står alla kroppens portar öppna och är redo att ta emot näring.
Om du väntar mer än två timmar med att äta så blir kroppen inte fullt återhämtad efter först fyra dygn. Träning är en så kallad katabol (nedbrytande)fas och för att man skall få någon effekt av träning är den anabola (uppbyggande) fasen en viktig del.

Efter ett träningspass är även immunförsvaret kraftigt nedsatt, bl.a. genom att antalet och aktiviteten av lymfocyter och antikroppar är lägre än i normala fall. Därför är du extra känslig för att bli sjuk timmarna efter träning. Protein och kolhydrater återställer kroppens immunförsvar och kan påverka immunsystemet till att endast vara nedsatt under 4 h efter träning, istället för ända upp till 3 dygn efter träning.

Sedan är det öven viktigt för att få bättre ork vid nästa pass. Om du intar ett återhämtningsmål direkt efter träning, orkar du under nästa pass prestera på en hög nivå en längre tid. Det beror på att återhämtningsmålet ökar glykogeninlagringen. Glykogenet ger i sin tur energi vid muskelarbete. Har man bara halvfyllda glykogenlager då man påbörjar nästa pass, kommer man inte att orka hålla samma höga nivå under lika lång tid, som om då man hade haft välfyllda glykogenlager.



5 kommentarer:

Sandra sa...

Jag skulle dock vilja säga att de beror lite på vilken sorts träning man utfört och med vilken intensitet.
Ett "återhämtningsmål" inom styrkevärlden innebär en halv middag som extra måltid vilket en vanlig människa inte behöver.
Men ett glas mjölk, ett ägg, en frukt eller några skivor kalkon eller liknande är absolut bra efter alla träningspass om man nu inte ser till att lägga träningspassen i anslutning till ett mål mat.

Sandra sa...

Det finns massvis med forskning om ämnet, här har du ett sätt att se på de
http://www.managementbymovement.se/2011/01/31/behover-du-aterhamtningsmal/

Sandra sa...

Här har du också ett bra! http://idawarg.chic.se/aterhamtningsmal-4/

Sandra sa...

Det jag pratar om är när man tränar på hög intensitet, inga prommisar eller annan lågintensiv träning.
Det viktiga är ju att tillföra kroppen någon typ av näring, och som du säger så behöver det inte vara ett helt mål mat. Själv brukar jag ta (om det inte är i samband med något av dom riktiga målen) antingen ett ägg eller en banan och någon mindre proteinkälla. Alt proteinpulver. Det fungerar för mig iaf, det ger tydligare resultat för min träning.

Sandra sa...

Jag menar inte att ifrågasätta bara visa på att det är olika beroende på hur hårt man tränar. Men helt klart ska man tillföra kroppen någon slags "näring" efter ett träningspass oavsett bara man inte stoppar i sig mer kalorier än man gjort av med bara för att man tror att det är de bästa vilket många tror!