måndag 17 december 2012

Nötter

Jag älskar nötter, jag tycker att det är riktigt gott. Jag brukar ofta äta det till mellis tillsammans med naturell yoghurt och bär. Sedan är det aldrig fel att ställa fram en skål till fredagsmyset.
Och eftersom det också är nyttigt så kan det ju inte blir bättre! :-)

Forskning har man sett att dom som äter nötter 1-4 gånger i veckan minskar risken att dö i hjärtsjukdom med 25 procent. Äter man nötter fler än fem gånger i veckan minskar risken med 50 procent. Det räcker med en liten näve per dag.

Några typer av nötter:


Mandel,  även kallad även den hjärtvänliga nöten. Mandel innehåller nyttiga mineraler, vitaminer och oljor som ger fin lyster åt huden, skydd åt hjärtat och sänker blodtrycket.

Valnötter är rika på omega 3-olja, B- och E-vitamin, zink och magnesium. Valnötter är bra för hud, hjärta, blodcirkulation samt kolesterolvärdet.

Paranötter innehåller mycket selen, fosfor och magnesium. Dessa mineraler är bra för celler, nerver och muskler. I Sverige har vi selenfattiga jordar, men det kan hjälpas upp genom att äta några paranötter per dag. Selen skyddar mot fria radikaler, är bra för ämnesomsättning och huden.

Cashewnötter innehåller gott om zink, magnesium och E-vitamin. Zink är bra för celler, hormoner och skelettet, medan E-vitamin är bra för hud, hjärta och hjärnan.





Inga kommentarer: