onsdag 20 mars 2013

Sötpotatis (som tydligen inte är någon potatis)

Har köpt hem sötpotatis nu vid några tillfällen. Och jag har ju hört att den ska vara nyttig, men inte riktigt på vilket sätt....




Sötpotatis ska egentligen inte jämföras med vanlig potatis eftersom det inte är någon potatis. Den är fullproppad med antioxidanter vilket gör den till ett bättre val jämfört med vanlig potatis. Den är rik på vitamin E, C och betakaroten och mineraler som järn, koppar, kalium och folat.
Antioxidanterna skyddar mot fria radikaler som skadar våra celler. Sötpotatisen är även ett livsmedel som fungerar antiinflammatoriskt vilket ger skydd mot många vällevnadssjukdomar.
Sötpotatis är rik på kolhydrater men hur mycket de påverkar blodsockret beror på hur du tillagar den. Kokt med skal ger ett lägre GI-värde medan blodsockerpåverkan är mycket högre om den bakas i ugn.

Inga kommentarer: